ПЕРЕДПРОЕКТНИЙ АНАЛІЗ ДІЛЯНОК ДЛЯ ВЛАШТУВАННЯ МАЛИХ АРХІТЕКТУРНИХ ФОРМ ТА БЛАГОУСТРОЮ ТЕРИТОРІЇ В’ЇЗНИХ ГРУП В СУМСЬКУ ОБЛАСТЬ

                    За ініціативою голови Сумської ОДА Дмитра Живицького, директора департаменту містобудування та архітектури Сумської ОДА Володимира Бикова, ректора Сумського НАУ   Володимира Ладики, студенти та викладачі СНАУ долучилися до розробки архітектурної концепції та ландшафтної організації в’їздних груп на територію Сумської області. Ідея полягає в розробці єдиної концепції формування в’їзних зон з благоустроєм з метою формування бренду Сумщини, як унікального регіону з високим потенціалом розвитку.

04.11.21 відбулася робоча поїздка   на об’єкти з метою ознайомлення з існуючою ситуацією та проведенням передпроектного аналізу. Студенти будівельного факультету СНАУ під керівництвом в.о. зав. кафедри архітектури та інженерних вишукувань к.арх., доцента Дмитра Бородая і завідувача кафедри садово-паркового та лісового господарства к. біологічних наук, доцента Тетяни Мельник факультету Агротехнологій та природокористування здійснили попередні обміри на ділянках, провели фотофіксацію реальної ситуації, визначили точки візуального сприйняття об’єктів та оцінили можливість зміни ландшафтного дизайну.

До речі, розробка проекту малої архітектурної форми входить до програми навчальної дисципліни “Архітектурне проектування”  на 2 курсі та як практичне завдання з дисципліни “Дизайн архітектурного середовище” на 4 курсі навчання за ОП 191 “Архітектура та містобудування” ОС “Бакалавр”.

В рамках даної поїздки було проаналізовано дві ділянки на сполученні Суми-Київ (на ділянках автошляхів Н07 і Р60).

При в’їзді в Сумську область на автошляху Н07 в 2020 році було встановлено новий в’їзний знак, тому на даній ділянці доцільно розробити концепцію ландшафтної організації, зберігаючи існуючу малу архітектурну форму.

На ділянці автошляху Р60, в’їзний знак в область є застарілим, тому доцільно розробити сучасну концепцію малої архітектурної форми з організацією благоустрою та озеленення території.

Після  роботи виїзної групи та обговорення отриманих результатів було визначено основні завдання:

– пошук концепції малих архітектурних форм – в’їзних знаків;

– пропозиції по ландшафтній організації ділянок поблизу в’їзних знаків.

Слід зазначити, що ця співпраця стала можливою завдяки тому, що в СНАУ готують фахівців за спеціальністю  «Архітектура та містобудування» будівельного факультету та  «Садово-паркове та лісове господарство» факультету агротехнологій і природокористування.  Сподіваємось, що започаткована між факультетська робота буде втілена в креативні проектні рішення надалі та змінить оточуюче середовище накраще