45 років! З Днем народження, СНАУ!

Будівельний факультет СНАУ –  один з наймолодших факультетів вишу. Його створення додало аграрному вузу інший вектор – вектор розвитку інженерного напрямку природничих наук.

За час свого існування будівельний факультет з однієї випускової кафедри «виріс» до потужного факультету, який готує висококваліфікованих фахівців з 19-ї галузі знань Архітектура та будівництво за двома спеціальностями, а саме: 191 Архітектура та містобудування, 192 Будівництво та цивільна інженерія за освітніми ступенями «Бакалавр» та «Магістр».

на сьогодняшній день факультет налічує три випускових кафедри:

-кафедра архітектури та інженерних вишукувань;

– кафедра будівельних конструкцій;

– кафедра будівництва та  експлуатації будівель, доріг та транспортних споруд

Спеціальнісь 191 Архітектура та містобудування,

Сучасна будівельна галузь країни потребує креативних архітекторів, що мислять у напрямку європейських стандартів та розглядають  архітектуру як комплексну багатогранну діяльність по створенню комфортного середовища перебування людини, яка має гуманістичну спрямованість, що  і є основним завданням архітектурної діяльності. Саме тому на факультеті під час навчання за спеціальністю 191 існує практика залучення до викладання, проведення майстер класів та відкритих проблемних лекцій ведучих фахівців архітектурної галузі та провідних спеціалістів-практиків. Науково-педагогічний склад постійно знаходить можливість знайомити здобувачів освіти зі світовим надбанням сучасної архітектури, а керівництво університету в особі ректора СНАУ Володимира Ладики сприяє співраці 191 спеціальності з фахівцями інших вузів та  архітектурної еліти.

Так, наразі за спеціальністю 191 викладають Чередниченко Олександр Миколайович – Народний художник України, головний архітектор Сумської області, директор департаменту архітектури та містобудування Сумської ОДА, Заслужений архітектор України, Лауреат Державної премії України в галузі архітектури Биков Володимир Борисович, молоді талановиті кандидати архітектури –  Бородай Дмитро та Артем. Нещодавно для здобувачів освіти було проведено зустріч із всесвітньо відомим іспанським архітектором  Мануелем Нуньєсом-Яновським  – іспанським архітектором-урбаністом, членом Королівської академії витончених  мистецтв Іспанії, Кавалером Військового ордена Св. Лазаря Єрусалимського, автором десятків архітектурних проектів по всьому світу.

 У січні 2022   року з робочим візитом СНАУ та будівельний факультет відвідали знані Українські архітектори Київського НУБА – Народний архітектор України, Президент Української академії архітектури, доктор архітектури, професор, дійсний член Української академії архітектури, Лауреат Державної премії України в галузі архітектури Олег Слєпцов та член Національної спілки архітекторів України, Президент Спілки урбаністів України, член Національної спілки архітекторів України, Заслужений архітектор України Микола Дьомін з метою підготовки проведення Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу з проекту реконструкції головної площі області і осучаснення центру міста Суми, в якому будуть приймати участь і здобувачі освіти 191 спеціальності.

Минулої осені здобувачам було проведено відкриту лекцію у форматі «майстер-клас» на тему «Місто та організація міського простору», яку провів голова правління Сумської обласної організації Національної спілки архітекторів України Павленко Олег Олександрович -досвідчений архітектор-містобудівник

Також була проведена відкрита лекція майстер-клас на тему “Особливості скетчінгу у сфері архітектури, інтер’єрного та ландшафтного дизайну”, яку  проводила випускниця будівельного факультету Бондаренко Владислава, – відомий сьогодні скетч-дизайнер, художник, дизайнер інтер’єру і архітектор, засновниця власної школи “Sketch Vlada school”.

Залучення здобувачів до реального світу архітектури надає їм поштовх для подальшого творчого розвитку та професійного зростання. Тому студенти спеціальності 191 в процес навчання активно долучаються до співпраці з провідними організаціями Сумщини, що є запорукою практичного навчання здобувачів шляхом проходження виробничої практики та стажування. Саме тому, викладачі спільно із студентами активно співпрацюють з ДПТП “Сумбудпроект”, ТОВ “СІАП”, ТОВ “БК Баннерстор Україна”, ТОВ «Крокус-Інжиніринг», «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ». Так спільно з ДПТП Сумбудпроект розроблено проекти житлових комплексів, спортивних споруд і комплексів, навчальних закладів.

Викладачі спільно із здобувачами розробляють дизайн-проекти і проектні концепції в СНАУ: за останні ріки розроблено та реалізовано дизайн-проект студентського кафе (2018-2019 р.), дизайн-проект холу ректорату (2020 р.) дизайн-проекти аудиторій (зокрема в рамках грантового проекту Interadis – дизайн-проект аудиторії для коворкінгу -2021 р.).

Те, що спеціальність йде у вірному напрямку та готує висококваліфікованих конкуренто спроможних фахівців підтверджує те, що на протязі останніх  років здобувачі освіти спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» приймають участь та здобувають високі місця у Всеукраїнському огляді-конкурсі дипломних робіт випускників архітектурних та художніх спеціальностей з міжнародною участю, у всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, де роботи наших здобувачів постійно займають місця вищого гатунку. Конкурси відбувалися у м. Харків на базі ХНУБА, м. Івано-Франківськ, м. Полтава, м. Рівне. Приймають участь і у місцевих конкурсах, так здобувачі зайняли ІІІ місце в міському архітектурному конкурсі по розробці концепції міського парку ім. Івана Кожедуба.

Спеціальність 192 Будівництво та цивільна інженерія

Включає в себе дві освітні програми ОПП «Будівництво та цивільна інженерія» ОС Магістр, Бакалавр та ОПП «Автомобільні дороги та транспортні споруди».

Підготовка фахівців в галузі будівництва, наразі, є найбільш актуальним, бо війна ще не закінчилася, але вже сьогодні потрібно думати про відновлення українських міст та сіл, тому що після перемоги мешканці спрямують у свої рідні міста, нажаль багатьом сім’ям не буде куди повертатися.  Тому фронт інженера-будівельника – відновлення, відбудова, відродження, що потребує висококваліфікованого фахівця.

Для підготовки фахівця в першу чергу потрібно поєднання теоретичних знань та практичних навичок, саме тому факультет за останні роки сформував практику залучення до викладання провідних спеціалістів-практиків з фахових організацій, проведення ними майстер-класів та лекцій та проходження здобувачами виробничої практики саме на підприємствах стейкхолдерах з можливістю подальшого працевлаштування, це дозволить здобувачам протягом всього терміну навчання перебувати у середовищі практиків. дуальне навчання, що реалізується на освітній програмі дозволяє здобувачу навчатися за індивідуальним графіком на денній формі навчання й паралельно. без відриву від навчання, поєднувати практичну роботу  в установах та підприємствах будівельної галузі.

Для залучення фахівців до освітнього процесу на базі факультету був проведений форум Асоціації будівельників та архітекторів Сумщини.

Практична лекція від Шпоти В.В. директора НПВ “Будівельна наука” академії будівництва україни для студентів магістрів за тематикою, що була присвячена обстеженню та реконструкції об’єктів в місті Суми (універмаг “Київ” та будівля Сумської державної адміністрації), майстер-клас від компанії “IMPERAYIV” (м. Харків) на тему “Композитна арматура та сітка, досвід її використання та переваги”, он-лайн лекція на тему “Стале будівництво”  захід якої організовано будівельним факультетом СНАУ та ГД ООН в Україні- це тільки частина заходів, які пройшли на факультеті за останній рік.

З останніх, надважливих подій факультету, це доєднання до он-лайн марафону «Відбудуємо разом» з питань технічного обстеження будівель, що пошкоджені вибухами,  ведучим спікером якого був наш колега-к.т.н., доцент кафедри будівництва та експлуатації будівель, доріг та транспортних споруд будівельного факультету, докторант НУ «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Новицький Олександр. До події долучилися фахівці будівельної галузі, викладачі та здобувачі вищої освіти будівельного факультету.З останніх, надважливих подій факультету, це доєднання до он-лайн марафону «Відбудуємо разом» з питань технічного обстеження будівель, що пошкоджені вибухами,  ведучим спікером якого був наш колега-к.т.н., доцент кафедри будівництва та експлуатації будівель, доріг та транспортних споруд будівельного факультету, докторант НУ «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Новицький Олександр. До події долучилися фахівці будівельної галузі, викладачі та здобувачі вищої освіти будівельного факультету.

Також, одним з вайжливих моментів є те, що висококваліфікований інженер-будівельник  повинен володіти сучасними комп’ютерними програмними комплексами, без яких не можна уявити робоче місце інженера. Тому он-лайн зустрічі з представниками компанії GRAPHISOFT CENTER UKRAINE та ТОВ “Ліра- САПР  є не від’ємною частиною навчального процесу з підготовки фахівців, підвищення і стажування спеціалістів в галузі будівельного проектування.

  В рамках встановлення міжнародних зв’язків з Вищими навчальними закладами Європи факультет налагоджує співпрацю, академічні та наукові стосунки між Ченстоховським технологічним університетом (Польща) та СНАУ, провідними фаховими університетами для обмін досвідом в галузі знань 19 “Архітектура та будівництво” та академічній мобільності як здобувачів освіти так і науково-педагогічного колективу.

ОПП «Автомобільні дороги та транспортні споруди».

Будівельний факультет СНАУ не стоїть на місці, для того, щоб бути конкуренто спроможним серед будівельних факультетів інших університетів треба постійно розвиватися та залучати інші сфери будівництва у процес підготовки спеціалістів. Нагальна потреба в будівництві доріг кидає нам виклик – потрібні інженери для розбудови важливої частини економіки та інфраструктури країни – доріг. Факультет  не залишається осторонь і за підтримки ректорату – у 2021 році започаткував відкриття нової освітньої програми  «Автомобільні дороги та штучні споруди », тому одним із перших кроків у цьому напрямку є організація співпраці з провідними підприємствами України у галузі дорожнього будівництва. Для кваліфікованої підготовки студентів та перейняття досвіду, будівельний факультет за підтримки Ректора Володимира Івановича за цей час мав можливість відвідати державне підприємство ДерждорНДІ, RGM-груп, ONUR-груп та ТОВ Династія та Норд-трек, що дозволило нам залучитися підтримкою цих провідних та потужних компаній , які дали згоду стати нашими стейкхолдерами. Це дає можливість по-перше-нашим студентам проходити практичну підготовку на базі компаній з подальшим працевлаштуванням, а по-друге: нашим партнерам отримати фахівця, який буде підготовлений з урахуванням їх вимог та потреб. Підтвердженням цього є те, що вже цього літа, на підприємстві нашого стейкхолдера студенти будівельного факультету пройшли навчально-виробничу практику, частина яких ,наразі, вже працює в RGM-груп на постійній основі.

У вересні минулого року на базі факультету був проведений форум «Велике будівнитво.Дороги» під  егідою Сумської обласної державної адміністрації на чолі з головою Сумської ОДА Живицьким Д.О., на якому були присутні найпотужніші представники дорожньо-будівельної галузі України. логічним завершенням форуму було підписання меморандумів щодо співпраці між СНАУ зДерждорНДІ, СНАУ  з RGM GROUP  та АМК Рембуд.

Колектив будівельного факультету зустрічає ювілей Сумського національного аграрного університету з натхненням та розумінням того, що тільки зміни та відкриття нових горизонтів –це запорука успішності. З Днем народження СНАУ! Успішності та перемог!