Згідно з Указом Президента України День територіальної оборони в Україні відзначається щороку в першу неділю жовтня. Глава держави запровадив цей День з метою посилення обороноздатності та утримання територіальної цілісності України. Цьогоріч свято відзначається втретє і воно набуло потужного змісту.

24 лютого Сумщина однією з перших прийняла удар російської армії, яка планувала захопити Київ за три дні: оперативно, грамотно, злагоджено Сили територіальної оборони міста Суми вирішили цілий комплекс завдань з формування й розгортання та взяття під охорону визначених зон, районів. Результатом їх організованих дій, сміливості та стійкості плани ворога було зламано, він був зупинений перед нашим містом та знищений. Згодом у соціальних мережах гуляв мем про те, що “друга армія світу” могла б захопити Європу, але на її шляху трапилися сили територіальної оборони Сум.

Поздоровлення наших воїнів було проведено в Національному академічному театрі драми та музичної комедії ім. М.С.Щепкіна 4 жовтня 2022 року. Театральна зала була повною: воїни територіальної оборони та вдячні сум’яни зібралися відзначити це свято.

Урочисте зібрання почалося з Гімну України, після чого Голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький поздоровив наших захисників. Він провів аналогію між героями Крут, які зустріли ворога, який перевищував їх сили по чисельності із сучасними захисниками Сум, які також виконали завдання з оборони, та вручив їм грамоти та подарунки.  До поздоровлень приєднався Віктор Федорченко, голова Сумської обласної ради, депутати Сумсько обласної ради, командир оперативно-тактичного угруповання “Суми” генерал-майор  Олександр Нестеренко та командир 5-го прикордонного загону полковник Микола Романчук.

Було дуже приємно серед захисників територіальної оборони Сум, яких поздоровляли на зібранні побачити випускника нашого факультету – Сніжка Ярослава, який у цивільному житті є директором будівельного підприємства “Будагроплюс”. Під час навчання він був старостою групи та  одиним з найкращих випускників спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія ОС Магістр. Вітання Ярославу, ми пишаємося нашими героями!

У якості поздоровлення нашим захисникам колектив Сумського Національного академічного театру імені М. Щепкіна та Луганського академічного українського музично-драматичного театру презентували нову концертну програму «Воля.Свобода.Перемога», присвячену 31-й річниці Незалежності України.  Артистичними засобами був представлений довгий тисячолітній шлях українства у боротьбі за власну незалежність.

Зі святом вас, наші дорогі захисники! Слава Україні!